Telefon
0 850 888 95 86
E-Posta
ipyd@ipyd.org
TR | ENG
Nasıl PMP Olunur?

İnşaattan teknolojiye, bankacılıktan ilaç sektörüne kadar günümüzde her alanda projelerin ve proje yönetiminin önemi hızla artmaya devam ediyor. Proje yönetimi kavramı artık kendi başına bir uzmanlık alanı ve meslek niteliği taşıyor.

Proje yönetimi alanında çalışan, ya da mesleğinde bir şekilde projelerin içinde yer alan herkesin ortak bir dil konuşmak adına, ortak bir bilgi birikimine ihtiyacı vardır. Tabii sertifikaya sahip olmak da bu bilgi birikimine belli bir seviyede sahip olunduğunun bir işareti olduğundan, en az bu bilgiye sahip olmak kadar önemli bir kavramdır.

PMP sertifikası, proje yönetim uzmanlık alanında en geçerli olan, kabul görmüş bir lisans diploması niteliğindedir.

İlk olarak bu dereceyi veren kurumu, PMI’yi biraz tanıyalım.

PMI, 1969 yılında ABD’de kurulan, bugün dünyada 120.000 üyesi bulunan bir enstitüdür. 2000 yılından bu yana computer based olarak yaptığı PMP sertifikasyonuna 1984 yılında başlamıştır. Proje Yönetim Klavuz kitabının (PMBOK) 4. versiyonu yayımdadır. 2011 yılının başlarından bu yana da sınav Türkçe dil destekli olarak yapılabilmektedir. PMBOK’un Türkçe çeviri kitabı da o tarihten bu yana mevcuttur.  

Sertifika geçerlilik süresi 3 yıl olan PMP’nin devamlılığını sağlamak için 2 yol mevcuttur. Bunlardan biri her 3 yılda bir sınava tekrar girmek, bir diğer yol ise 3 yıl içinde 60 PDU (Professional Development Unit) almak ve bunu PMI’a bildirmektir. Proje Yönetimi ile ilgili seminer, panel ve kongrelere katılmak, PDU kazandıran aktivitelerdir. Bu sayede, PMP sertifikasına sahip bir proje yöneticisinin her zaman güncel kalması sağlanmaktadır.

Sınav başvurusundan önce, sınav için zorunlu olan 35 saatlik eğitim alınmalıdır.  https://ccrs.pmi.org/Search.aspx adresinden “Location” olarak “Turkey” seçimi ile, ilgili eğitimleri veren tüm kurumların listesine ulaşılabilir. Bu kurumlardan herhangi birinden eğitim alınması gerekmektedir.  

Sınav başvuru süreci, PMI’in internet sitesi üzerinden yapılmakta ve yaklaşık 2 haftalık bir süreçte tamamlanmaktadır.

PMI’ya http://www.pmi.org/ sayfasından üye olunarak süreç başlamaktadır. PMI üyelik ücreti ise 129 USD’dır. PMI’a üye olunmadan da PMP sınavına başvurulabilir, ancak bu durumda ücreti daha pahalı olmaktadır.

PMI üyeliği ardından, PMP sınav başvurusu için ise aşağıdaki gereklilikler mevcuttur;

Lise mezunları için son 5 yıllık dönemde en az 7500 saatlik proje yönetim deneyimi ve 35 saatlik proje yönetim eğitimi şartı aranmaktadır. Üniversite mezunları için ise aranan şartlar, son 3 yıllık dönemde en az 4500 saatlik proje yönetim deneyimi ve 35 saatlik proje yönetim eğitimidir.  

PMI, proje bazlı olarak saat ve zaman aralığı bilgisi de verilerek bu bilgilerin girişlerini ister. Ayrıca alınan eğitimlerin bilgileri de giriş yapılacak bilgiler arasındadır.

Proje bilgileri için giriş yaparken, o ana kadar giriş yapılan bilgiler kaydedilerek, daha sonra devam edilebilmektedir.

Hangi detayda proje bilgilerinin istendiği ile ilgili, çok açıklayıcı bir bilgi ön adımlarda mevcut değildir. Bilgi giriş sayfasına geldiğinizde, gerekli bilgileri hazırlamış olmak ve zaman kazanmak adına öncesinde,  linkten ulaşabileceğiniz exceli doldurmanızı tavsiye ederim. Bu exceldeki alanlar adım adım bilgi giriş sayfasındaki alanlara karşılık gelir. Böylece proje bilgileri için giriş yaparken adım adım bu excele giriş yaptığınız bilgileri alarak daha hızlı ilerleyebilirsiniz.

Bilgilerin doğruluğu çok önemlidir. Normal şartlarda bilgilerin doğruluğu için istedikleri bir ispat yok iken, başvurular arasından rastgele seçim yapılarak seçilen kişilerden, bu bilgilerin ispatı istenmektedir.

Sınav ücreti PMI üyeleri için 405 USD iken, üye olmayanlar için 555 USD’dir.

Gerekli bilgi girişlerinin ardından, PMI size bilgi vereceğini ve daha sonra sınav günü alabileceğinizi bildirir. Yaklaşık 10 günlük bir süre içinde maille size bilgi vererek, sınav gününü seçebileceğinizi bildirir.

Yönlendireceği “Prometric” üzerinden, sınava girmek istenilen gün/yer seçimi yapılarak sınav başvurusu tamamlamış olur.

Sınava çalışma sürecinde temel alınması gereken kitap PMBOK olmakla beraber, tek başına yeterli olmamaktadır. Bu anlamda ek kitap niteliğinde yazılan birçok kitap vardır, ancak en çok kabul gören ve Rita Mulcahy’in ve Kim Heldman’ın kitaplarıdır. Sınav hazırlık sürecinde PMBOK’a paralel olarak bu kitaplardan ya da birinden destek kaynak olarak yararlanılması gerekmektedir.

Sınav, çoktan seçmeli 200 soru üzerinden 4 saatlik bir sürede yapılmaktadır. 200 sorunun 25 tanesi, PMI’in istatistik bilgilerinde kullanılmak üzere sorular arasına yerleştirilmiştir ve bu soruların hangiler olduğu bilinmemektedir. Sınav 175 soru üzerinden değerlendirilmektedir.

Ezber gerektiren bazı sorular olmakla beraber, genel olarak mantığın anlaşılması sınav için daha önemlidir. Sözel ağırlıklı olan sınavda, sayısal sorular da yer almakta ancak çok karmaşık bir matematik içermemektedir.

Sınavda birçok soru, ‘en iyi yol’, ‘en önemlisi’, ‘yapılması gereken ilk şey’ gibi yoruma dayalı bir yaklaşım içermektedir. Bu sorularda en çok dikkat edilmesi gereken ise, bu durumlardaki PMI’in yaklaşımının ne olduğunun bilinmesi ve buna göre cevaplandırılmasıdır.

Sınavın tamamlanmasının ardından ekranınızda “Congratulations!” ifadesini gördüğünüz anda ise, hazırlık sürecindeki tüm yorgunluklarınız uçup gidiyor olacak.

Bu yola çıkmış herkesin, yolun sonuna başarıyla ulaşması dileklerimle…

Aslıhan ÇANDIR, PMP, PRINCE2 

İSTANBUL PROJE YÖNETİM DERNEĞİ
Merdivenköy Mah. Dikyol Sk. No:2 Business İstanbul B Blok İç kapı No:179 Ofis No: 12 Kadıköy / İstanbul

ipyd@ipyd.org

0 850 888 95 86 / Faks:0 850 888 95 86

İstanbul Proje Yönetimi Derneği © 2018 | tüm hakları saklıdır.