Telefon
0 850 888 95 86
E-Posta
ipyd@ipyd.org
TR | ENG
21. Yüzyılda Proje Yönetimde Son Trendler..

“Tarihini bilmeyen proje yöneticisi geleceğini bilemez!” diyerek proje yönetiminin bilinen kısa tarihinden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise günümüzün bir fotoğrafını çekerek, 21. yüzyılda proje yönetimi trendlerini aktaracağız.

Yine tarihten ders alıp, “challenge and response” “meydan okuma ve karşılık” teorisiyle bilinen tarihçi Toynbee ile söze başlayalım. Toynbee ”uygarlıkların gelişmesi için bir meydan okuma ve buna bir karşılık olması gerekmektedir” diyor. Bahsettiği  “meydan okuma” proje yönetimi için teknik, iş yapma şekli, kültürel vb. faktörlerle ilgili trendler;“karşılık” ise proje yönetiminin bu trendlere açık olması ve uyum sağlamasıdır.

Basit bir örnekle başlayalım: E-posta. E-posta teknolojisi eğer şirketiniz içinde iletişim yöntemi olarak tanımlanırsa, proje yönetimi de bundan nasibini alır. Proje yöneticisi artık teslimatları, raporları e-posta ile paylaşır.

Günümüzde proje yönetimini şekillendiren trendlerden ilki; dağıtık grupların sınırları aşarak, birlikte çalışmasını sağlayan iletişim teknolojileri. Artık takım üyeleri veritabanlarını ve dosyalarını iletişim ağları üzerinden paylaşıyor; e-posta, fax, ip üzerinden ses ve görüntü, video konferans iletişim kanalı olarak kullanılıyor. Öğrenilen dersler internetteki uzman forumlarda paylaşılıyor. Birçok yönetim yazılımı tasarımını değişen iletişim teknolojilerine göre tasarlıyor. Örneğin, Information Management Systems Pro, TargetProcess gibi yazılımlarla kural tabanlı e-postalarla proje yöneticisi bir aktivitenin planlanan zamanı aştığını öğrenirken, Gantt diyagramları paylaşımlı ortamda dünyanın dört yanındaki takım üyelerine ulaşıyor.

2. bir trend şirketlerdeki küçülme eğilimi. Şirketler kaynak sayısını minimumda tutmak, varolanları daha verimli kullanmak için dış kaynak kullanmayı tercih ediyor. Dış kaynakları, tedarikçileri ve işortaklarını da projelerinin bir parçası haline getirerek iş yükünü paylaşmaya çalışıyor.

Şirketlerde işlere proje olarak bakmak ve bunu şirket kültürünün bir parçası haline getirmek de sayılabilecek en son ve “zor” trend. Toynbee’nin “meydan okuma” ifadesi burada kelimenin tam anlamıyla karşımıza çıkıyor. Çünkü birçok fonksiyonel birim proje yönetimini  ana iş hedeflerinin dışında görüyor ve metodu uygulamakta zorlanıyor. “Karşılık” ise yine aynı, şirketlerin gelişmesi için trendlere ayak uydurması  gerekiyor. 

Çünkü değişmeyen tek şey değişim.


M. Şirin Aktaş

İSTANBUL PROJE YÖNETİM DERNEĞİ
Merdivenköy Mah. Dikyol Sk. No:2 Business İstanbul B Blok İç kapı No:179 Ofis No: 12 Kadıköy / İstanbul

ipyd@ipyd.org

0 850 888 95 86 / Faks:0 850 888 95 86

İstanbul Proje Yönetimi Derneği © 2018 | tüm hakları saklıdır.